habergri.com
habergri.com

5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?

0

Kadın sünneti nedir? Kadın genital mutilasyonu olarak adlandırılan kadın sünneti, günümüzde 30 ülkede tıbbi olmayan nedenlerle yapılan bir uygulama olarak bilinmektedir.

Kadın üreme organının kısmen ya da tamamen çıkarılması anlamına gelen kadın sünneti, bu 30 ülke dışında kalan ülkeler tarafından uygun bulunmamakta ve hatta bu uygulamaya türlü eylemlerle karşı çıkılmaktadır. Peki, kadın sünneti nedir? İslam kadın sünneti için ne diyor? İslam’da kadın sünneti nasıl yapılır? Gelin, merak ettiklerinize bu yazı ile bir son verelim.

Kadın Sünneti Nedir Ne İçin Yapılır? Kadın Sünnetinin Amacı Nedir?

5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?

Kadın sünneti genel olarak kültürel ve dini sebeplerle uygulandığı iddia edilen bir işlemdir. Kızlarda ve çocuklarda fiziksel açıdan derin etkiler bırakan bu işlemin, psikolojik etkisinin daha büyük yaralar açtığı söylenebilecektir.

30’u aşkın ülkede klitoris ve vajinal dudak bölümünün çıkarılarak yapıldığı bu işlem, bebeğin doğumundan itibaren ergenlik döneminde regl sürecinin başlangıcına değin yapılabiliyor. Kadın sünneti nedir? Bu konuda kadın sünnetinin amacı olarak ise ülkeler arasında şu bilgilerin hakim olduğu söylenebilecektir;

  • Kadının cinselliğe olan ilgisini azaltmak ve bakireliğini korumak,
  • Hijyen konusunda yanlış bilgilendirme,
  • Toplum tarafından bir gereklilik olarak düşünülmesi ve dışlanmama amacı gütmek,
  • Kadını evlenilesi kılmak,
  • Erkeğin bu yöntem sayesinde cinsel hazzını arttırabilmeyi amaçlamak,

Bu konu ile oldukça yakın bir konu olan Kızlık zarı neden var? Kızlık zarı herkeste aynı mı? adlı yazımıza göz atmak için tıklayınız.

1- Kadın Sünneti Nerede Yapılıyor? Türkiye’de Kadın Sünneti Var mı?

5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?
5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?

Kadın sünneti nedir denildiğinde akıllara ilk olarak Afrika, Orta Doğu, Asya, Latin Amerika, Kuzey Amerika, Batı Avrupa ülkeleri geliyor. Bunun yanı sıra Yeni Zelanda ve Avusturalya’da da bu uygulamaya sık sık rastlandığı biliniyor. Günümüzde kadın sünnetinin yapıldığı 30’a aşkın ülke bulunduğu söylenebilecektir.

Kadın sünneti Türkiye dini ve kültürel sebeplerine uygun olmadığı için, ülkemizin hiçbir bölgesinde görülebilmesi mümkün olmayan bir uygulamadır. Kadın sünneti nedir belirttiğimiz gibi, ülkemizde bu uygulamanın dini ya da kültürel açıdan bir önemi bulunmamaktadır. Ancak ülkemizde bu uygulamayı yasaklayan bir yasa ya da kanun yer almamaktadır.

2- Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Faydaları Neler?

5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?

Afrika ülkelerinde sıkça uygulanan kadın sünneti nedir? Kadın sünnetinin tıptaki adı kadın genital mutilasyonudur. Kadın sünnetinin bir faydasının bulunup bulunmadığı uzun yıllardır araştırılmaktadır. Afrika ve Orta Doğu ülkeleri bu işlem sayesinde kadının enfeksiyona olan yatkınlığının azaltıldığını düşünmektedir.

Bunun yanında onlara göre yapılan bu işlem sayesinde kadının şehveti ve cinsel isteği azalacağından, bakireliğini ve sonrasında namusunu korumaları daha kolay olacaktır.

Yapılan sünnet işlemi sonrasında ise erkeklerin cinsel hazzında artış yaşandığı gözlemlenmiştir. Bu ülkelerde tüm bu detaylar ‘’fayda’’ adı altında gösterilse de, tıpta kadın sünnetinin bir faydası olduğu saptanamamıştır.

3- Kadın Sünneti Nasıl Yapılıyor? Bir Kadın Nasıl Sünnet Edilir?

5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?

Ülkemizde sıra dışı ve acı verici bir uygulama olarak düşünülen kadın sünneti nedir ve nasıl yapılır birazda bundan bahsedelim. Kadın sünneti de aslında birebir erkek sünnetinde kullanılan cerrahi aletler yardımı ile yapılmaktadır. İlk olarak kadının vajina bölgesi uyuşturularak, ağrı ve sızıyı hissetmemesi amaçlanmaktadır.

Daha sonrasında kadının zevk noktası olarak adlandırılan klitoris ile vajinanın girişini kapatan iç dudaklar neşter yardımı ile vajinadan ayrılmaktadır. Acılı ve ağrılı bir işlem olan kadın sünnetinin, iyileşme süreci de pek çok kişi için oldukça zorludur. Özellikle sünnetin psikolojik boyutu, fizyolojik yaralanmanın çok daha üstündedir.

Klitoris nedir, nerededir merak ediyorsanız bu yazıyı incelemenizi tavsiye ederiz.

4- İslam’da Kadın Sünneti Nasıl Karşılanıyor? Kadın Sünneti Hadis İçerikleri

5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?

Peki, kadın sünneti nedir ve İslam’daki yeri nedir? İslam dini kadınlara iyi davranılmasını emreden, onlara daima hoşgörü ile yaklaşılması gerektiğinin altını çizen tek dindir. Bu kapsamda İslam’da kadın sünnetinin yerinin bulunmadığı bilinmelidir. İslam için tek sünnet Hz. İbrahim’den sonra gelen erkek sünnetidir.

Ancak tıp erkek sünnetinin; erkeklerde penis hijyenini desteklediğini, enfeksiyona yatkınlığı azalttığını ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu olduğunu kanıtlarıyla açıklamaktadır. Dinimizde kadın sünneti ile ilgili hadis-i şerifin yer alıp yer almadığı kesin olarak bilinmemektedir.

5- Kadın Sünneti Zararlı mı? Kadın Sünnetinin Bir Cezası Var mı?

5 Başlıkta Kadın Sünneti Nedir? Kadın Sünneti Ne Amaçla Yapılır?

Kadın sünneti ile ilgili ülkemizde ceza niteliğinde bir yasa ya da kanun bulunmamaktadır. Bu kapsamda bu işlemin uygulanması halinde bir cezai yaptırımın olup olmayacağı bilinmemektedir.

Kadın sünneti zararları arasında ilki elbette ki ergenlik döneminde yapıldığında kızlarda yarattığı psikolojik etkilerdir. Birçok kız çocuğu büyüdüklerinde, bu işlemin yarattığı etkiler sebebiyle cinsel birleşmede zorluklar yaşamaktadır.

Kadın sünneti nedir kısmında yapılan bir araştırmaya göre, bu işlemi yaptıran kadınların %85’inden fazlası kocası ile ilişkiye girmekten nefret ettiklerini açıkça ifade etmektedir. Kadın sünnetinin enfeksiyona yatkınlığa sebebiyet verdiği idrar yolu ve yumurtalık iltihaplarına yol açtığı paylaşılmaktadır. Bu işlem sonrasında kan kaybından yaşamını yitiren kadın sayısı da bir hayli fazladır.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.