habergri.com
habergri.com

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

0

Kafein nedir? Doktorlardan sıkça duyduğumuz ve kullanımı konusunda ciddi uyarılar aldığımız kafein, aslında birçok besin içeriğinde yer alır. Çay ve kahveden tanıdığımız kafein uyarıcı özelliği bulunan kimyasal bir maddedir.

Yararları olduğu bilinen bu maddenin, aşırı tüketimde ne yazık ki ciddi zararları da bulunmaktadır. Peki, kafein nedir? Kafein alkol mü? Kafein hapı kullanmak ne kadar doğru? Kafeinsiz kahve gerçekten kafein içermiyor mu? İşte, kafein hakkında yapılan araştırmalar ve yanıtları…

Kafein Nedir Ne İşe Yarar? Kafein Bir Uyuşturucu mu?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

Öncelikle kafein nedir ve ne işe yarar kısaca açıklayalım. Kafein genel olarak yaprak ya da meyve halinde bulunan pek çok besinin içerisinde yer alan, uyarıcı etkisi bulunan bir maddedir. Normal şartlarda beynimizde bulunan nöronlar, uyku haricinde etkin bir şekilde çalışmaktadır.

Çalışma sürecinde sürekli olarak üretilen ve sinir hücrelerine uyarı gönderen adenozin, uykumuzu alamadığımız durumlarda fazlasıyla salgılanır. Bu maddenin aşırı salınımı ise kişi üzerinde yorgunluk ve uyku haline neden olur. Dışarıdan alınan kafein ise adenozin maddesinin etkilerini azalttığından, kişi yorgunluk ve uyku halinden büyük ölçüde kurtulacaktır.

Öyleyse kafein nedir, bir tür uyuşturucu mu? Hayır, kafein bir uyuşturucu türü değildir. Çünkü kafein günlük belirli bir miktarda tüketildiğinde, vücuda yarar sağlayabilmektedir. Oysa ki uyuşturucu ya da alkolün vücuda yararı bulunmayıp, tamamen zararı vardır.

1- Kafein Etkileri Neler? Günlük Ne Kadar Kafein Alınmalı?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

Kahve ve çayda bol miktarda bulunan kafein nedir? Kafein günlük olarak tüketildiğinde vücutta bazı etkilere sebebiyet verebilir. Bu etkilerden en önemlisi kişinin kendisini uyanık ve enerjik hissedebilmesidir. Uzmanlara göre günlük kafein tüketiminin 300 mg ile sınırlandırılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu miktarın üzerine çıkılması, tavsiye edilmemektedir.

2- Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Faydaları ve Zararları Neler?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

Kafein tüketildikten 30-60 dakikalık süre içerisinde vücutta bazı etkilere sebebiyet verir. Bu nedenle kafein nedir, zararları var mı gibi konular üzerine araştırma yapanların, bu belirtiler üzerinde durmasında yarar vardır. Kafeinin genel olarak vücuda sağladığı yararlı etkiler şu şekildedir;

  • Kafeinin uyarıcı etkisi sebebiyle astım, brankopulmoner displesi, prematüre apnesi gibi hastalıklara iyi gelebilecektir.
  • Tüketim sınırları içerisinde alınan kafein, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
  • Doğruluğu net olarak bilinmese de kafeinin hepatit C tedavisinde olumlu sonuçlar yarattığı düşünülmektedir.
  • Kafein tüketimi, karaciğer hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürmektedir.
  • Yapılan araştırmalara göre 60 kg bir atletin 600 mg kadar kafein tüketmesi sonrasında, performansının arttığı gözlenmiştir.
  • Yapılan kafein nedir, etkileri nelerdir konusundaki bir diğer araştırmaya göre, kafeinin ilaçlarla birlikte alındığında ilaç etkisini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

3- Fazla Kafein Zararı Nedir? Kafeinin Nedir, Kafeinin Zararları Neler?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

Kafeinin aşırı tüketimde zararlarının olduğunu belirtmiştik. Peki, fazla kafein tüketimi ne demek? Vücutta 300 mg aşan kafein tüketimi, fazla kafein tüketmek anlamına gelmektedir. Yaklaşık 30-60 dakikalık süreçte vücutta etkilerini gösteren kafein, 5 saate kadar vücutta etkisini sürdürür.

Bu nedenle aşırı tüketimde bazı semptomlar ve zararlarla karşılaşabilmek mümkündür. Kafein nedir hakkında yapılan araştırmalara göre bu kimyasal maddenin olası zararları şu şekilde açıklanmaktadır;

  • İdrar miktarını ve sıklığını artıran kafein, vücutta mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir.
  • Günde 300 mg fazla tüketildiğinde 15 mg fazla kalsiyum atılmasına neden olur.
  • Sinirlilik, depresyon ve benzeri psikolojik problemlere yol açabilir.
  • Yemeklerde tüketilen çinko ve demirin emilimini bozar. Buda bu iki önemli mineralin yokluğuna ve hastalıklara sebebiyet verebilir.
  • Kafein nedir? Bu maddenin aşırı dozda tüketilmesi ( tüketim sınırının 10-20 kat üzerine çıkılması) solunum yetmezliği ve kardiyovasküler şok oluşumuna neden olabilir.
  • Hamile kadınların aşırı kafein tüketmesi, düşük yapmasına yol açabilir.
  • Mide asit salgısını artıran kafein, gastrit gibi hastalıklara zemin hazırlar. Aynı zamanda kafein migreni tetikleyebilir.
  • Aşırı kafein tüketimi göz içi basıncını artıracağından, göz hastalıkları ile karşılaşma olasılığı artacaktır.
  • Kafein nedir? Kalp ritmini bozacağı gibi, yüksek tansiyon hastaları içinde son derece zararlıdır.
  • Kafeinin aşırı tüketilmesi öğrenme güçlüklerine sebep olabilir. Bu nedenle sınav döneminde uyanık kalmaya çalışan öğrencilerin, kafein tüketimini sınırlandırması önerilir.

4- En Çok Kafein İçeren İçecekler Neler? Kafein Nelerde Var?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?
7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

En çok kafein içeren içecekler, herkes tarafından da bilindiği gibi çay ve kahvedir. 1 bardak çay ortalama 11-15 mg gelirken, bir fincan kahve ortalama 40-45 mg kafein içermektedir. Bunun dışında kafein kola ve çikolata içerisinde de bulunmaktadır.

5- 1 Gram Kafein Kaç Kalori? Kafein Kilo Aldırır mı?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

1 gram kafein ortalama 1 kcal gelmektedir. Bir bardak çay ortalama 10 kcal iken, bir fincan Türk kahvesi 40 kcal gelmektedir. Düzenli ve sınırlı miktarda tüketilen kafein, kilo vermeye yardımcıdır. Ancak kafein nedir konusunda yapılan araştırmalarda, kafeinin aşırı tüketilmesi halinde ödem yaptığı görülmüştür. Bu nedenle aşırı kafein tüketimi, tartıda kilo artışına sebebiyet verebilir.

6- Aşırı Kafein İsteği Neden Olur? Kafein Bağımlılık Yapar mı?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

Kafein nedir? Uyarıcı bir kimyasal madde olan kafein düzenli tüketildiğinde vücutta istenir hale gelecektir. Kafeinin genellikle bağımlılık yapmadığı düşünülse de düzenli tüketimde bağımlılık yaptığı bir gerçektir. Düzenli kafein kullanan kişiler, bu maddeyi tüketmedikleri takdirde aşırı yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, sersemlik, odaklanma ve konsantrasyon problemleri yaşadıklarını fark edeceklerdir.

Son kafein alımından ortalama 1 gün sonrasında başlayan bu duruma kafein yoksunluğu adı verilir. Kafein nedir, kafein yoksunluğu nasıl geçer? Kafein yoksunluğu yaşayan insanlar ortalama 2-10 gün içerisinde bu belirtilerden tamamen arınacaktır.

Son olarak kafeinsiz kahve olarak satılan ve kafeinin zararlı etkilerini minimuma indirdiği söylenen kahveler, sanıldığı kadar masum değildir. Bu kahveler, diğer kahveler gibi kafein içerir. Ancak kafein miktarı %90-95 oranında azaltılmıştır.

7- Kafein Haram mı? Saf Kafein Tüketmek Haram mı?

7 Başlıkta Kafein Nedir | Kafein Vücutta Ne Yapar? Kafein Yararlı mı Zararlı mı?

Kafein nedir kapsamlı bir şekilde bilgiler verdik. Birde manevi açıdan kafein tüketmeye değinelim. Kafein bir uyuşturucu ya da alkol içeriği olmadığından dini açıdan tüketilmesinde problem yoktur. Bu nedenle kafein tüketmenin haram olduğu ve dini açıdan tavsiye edilmediği bilgileri doğruyu yansıtmamaktadır.

Bir tür transa geçiş olarak nitelendirilen Hipnoz hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Kapsamlı bilgiler edinmek için 5 Adımda Hipnoz Nedir, Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.