habergri.com
habergri.com

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

0

Ağaç aşılama ne zaman yapılır? Ağaçların verimli bir şekilde meyve ve sebze verebilmesi için belirli aralıklarla aşılanması gerekecektir. Ağaçların çoğaltılması sebebiyle yapılan bu teknikten etkili sonuçlar alınması için doğru aşılama ve doğru zaman tercih edilmelidir. Peki, ağaç aşılama ne zaman yapılır? Ağaç aşılama yöntemleri neler? Ağaç aşılama malzemeleri olarak neler tercih edilmeli? İşte, detaylar!

Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Ağaç aşılaması nedir ilk olarak bundan bir bahsedelim. Ağaçtan belirli bir dal ve parça koparıldıktan sonra onun ağaca yerleşik olarak büyüyebilmesini desteklemek için yapılan işleme aşılama adı verilmektedir.

Aşılamanın en önemli aşaması, o ağacın büyümesini ve kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayabilmektedir. Genel olarak ağaç aşılama ağacın yaprak döktüğü ve yapraklarının açmaya başladığı dönemlerde tercih edilmektedir. Ancak ağacın türü ve meyvesi de aşılama zamanında değişikliklere yol açabilecektir. Yazımızda genel olarak ağaç aşılama ne zaman yapılır nasıl yapılır bu detaya değineceğiz.

Ağaç Aşılaması Neden Yapılır? Ağaç Aşılama Ne İşe Yarar?

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Ağaç aşılaması yukarıda da belirttiğimiz gibi bir ağacın verimliliğini artırmak ve büyüyebilmesini desteklemek amacıyla yapılmaktadır. Bu aşılama işleminde ağacın bodur ya da uzun olmasının bir önemi yoktur. Küçük ya da anaç ağaç fark etmeksizin hepsinin aşılaması yapılabilecektir.

Herkesin bilebileceği gibi meyve ağaçlarının tohumdan büyütülmesi için büyük çaba ve zaman harcanması gereklidir. Ancak aşılama yapıldığı takdirde bu çaba ve kaybedilen zaman büyük ölçüde azaltılabilecektir.

Tohumdan yetiştirilen bir bitkinin meyve vermesi 10 yılı bulabilirken, aşılama sayesinde bu süre 3-4 yıl gibi kısa bir süreye düşürülebilecektir. Peki, ağaç aşılama ne zaman yapılır? Ağaç aşılaması aşılamanın ve ağacın türüne göre farklılık gösterebilecektir.

Ağaç Aşı Çeşitleri Nelerdir? Ağaç Aşı Çeşitleri ve Zamanları

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Ağaç aşılaması genel olarak meyve ağaçları üzerine yapılmaktadır. Birçok çiftçi ve yetiştirici meyve ağaçlarına ne zaman aşılama yapılır, dut ağacı aşılama ne zaman yapılır, erik aşısı hangi ayda yapılır gibi soruların yanıtını arayabilir. Ağaçların büyüme ihtiyacının karşılanabilmesi için yapılan aşılamada farklı yöntemlere yer verilmektedir.

En sık kullanılan aşı türleri ise göz ve kalem aşısıdır. Bu aşılar kendi içerisinde alt kategorilere de ayrılmaktadır. Öyleyse hangi türlerine göre ağaç aşılama nasıl yapılır kısaca bahsedelim.

A) Göz Aşısı Nedir? Göz Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Daha çok fidan ve küçük meyve ağaçları için uygulanan bu aşılama, alınan gözün anaç ağaca yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bu aşılamada kışın durgun bir döneme girilerek, ilkbaharda büyüme süreci başlayacağından yazın kısa sürdüğü yerlerde yapılması tavsiye edilir.

Göz ağaç aşılama ne zaman yapılır? Bu aşılamanın Mart- Nisan ayında yapılmasına erken sürgün aşılama, Mayıs- Haziran aylarında yapılmasına sürgün göz aşılama, Eylül- Ekim aylarında yapılmasına ise durgun göz aşısı adı verilmektedir.

Fidanlarda T göz aşısı türü için büyüme evresinde olan ağaç T şeklinde kesilmektedir. Buraya göz yerleştirildikten sonra ise iyice kapatılarak 15-20 gün boyunca hava alması engellenecektir. T aşısının yetersiz kaldığı durumlarda anaç ağaçtan dikdörtgen bir parça kesilerek küçük ağacın parçası buraya yerleştirilebilecektir. Ancak bu aşılama şeklide en sıcak yaz günlerinde yapılmalıdır.

Ağaç aşılama ne zaman yapılır? Boru göz aşısı ise genel olarak ceviz, kestane ve sakız ağaçlarına yapılmaktadır. Aşılanmak istenen ağaçtan boru şeklinde bir parça çıkarıldıktan sonra, anaç ağacın kabuğu soyularak boru şeklindeki parçanın buraya yerleştirilmesi sağlanacaktır.

B) Kalem Aşısı Nedir? Kalem Aşısı Kaç Günde Tutar?

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?
Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Ağaç aşılama ne zaman yapılır konusunda tercih edilebilecek bir diğer aşı yöntemi kalem aşısıdır. Ağacın incecik dallarına kalem adı verilmektedir. Bu dalların, anaç ağaçlara aşılama yöntemi ile tutturulmasına ise kalem aşılama adı verilir. Peki, kalem aşılama hangi ayda yapılır?

Kalem aşılarda diğer aşılama gibi Mart- Nisan, Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim aylarında yapılabilecektir. Dilcikli kalem aşısında, 1.5 cm çapını geçmeyen dallar, anaç ağaca ters yönde yani zikzak olarak şekilde bağlanır. Dilciksiz olan yöntemde ise dilcik kısımları kesilmeden sadece tersi yönünde çapraz olarak bir bağlanma gerçekleştirilir. Dilciksiz aşılamada eşit uzunlukta ve kalınlıkta anaç ile kalem birbirine bağlanmalıdır.

Ağaç aşılama ne zaman yapılır hakkında tercih edeceğiniz yöntem kalem aşılama ise yan aşı türünü de tercih edebilirsiniz. Daha kalın dallara uygulanabilen bu yöntem ile 3 cm derinliği bulunan bir kalem dal çapraz olarak kesilebilir. Anaç bir daldan da 8 cm derinliğinde kalemin ucu kesildikten sonra ilk kesilen dilim, ikinciye yerleştirilmelidir. Anaç ve kalemdeki halkalar çakıştırılıp bağlandıktan sonra aşılama yapılmış olacaktır.

C) Kalem ve Göz Aşısı Dışında Hangi Aşı Türleri Var? Büyük Ağaçlara Aşı Ne Zaman Yapılır?

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Ağaç aşılama ne zaman yapılır konusunda, aşının türünün ve meyvenin cinsinin etkili olduğunu belirtmiştik. Kalem ve göz aşısının uygulanamadığı çok kalın ağaçlarda yarma aşılama yöntemi benimsenebilecektir.

Yarma aşısı hangi ayda yapılır? Bu yöntemde anaç ağacın iki yanına tepesinden yarık oluşturulur. Daha sonrasında ise bu yarıkların iki yanına küçük ağaçların kabukları aynı hizaya getirilerek yerleştirme ve aşı macunu sürme işlemi yapılır.

25-30 cm’den daha büyük ağaçlarda uygulanan kabuk aşı, anaç ağacın iç kısmından kertikler açılması ile oluşmaktadır. 10-15 cm olan uçları yontulmuş olan kalemler ise bu kertik kısımlarına yerleştirilir. Ağaç aşılama ne zaman yapılır? Genel olarak her aşılama yaz ayında yapılsa da İngiliz kalem aşısı da kışın sera ortamında yapılacaktır. Anaç ağaç tepesinden dikine 3-4 cm kadar kesilmektedir. Daha sonrasında ise kesiklere küçük ağaçların kesilmiş yeri yapıştırılarak aşılama yapılacaktır.

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır? Aşılama Sonrasında Süreç Nasıl İlerler?

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Ağaçların büyümesi için gerekli olan ağaç aşılama ne zaman yapılır? Ağaç aşılamanın yapıldığı zaman aralığı kadar sonraki sürecine de dikkat edilmesi gereklidir. Doğru zamanda ve doğru şekilde uygulanan aşılama sonrasına dikkat edilmediği takdirde pek çok sorun yaşanabilecektir.

Aşılanan bölge mümkün olduğunca yağmurdan, güneş ışığından ve böceklerden korunmalıdır. Ancak bu bölge belirli oranda nemlendirilmelidir. Zaman içerisinde ise bağlanan ve bantlanan bölgelerin baskı yapmaması adına kesilmesi gerekecektir.

Aşılama Tutmadığında Ne Yapmalı? Aşılama Neden Tutmaz?

Ağaç Aşılama Ne Zaman Yapılır | Ağaç Aşılama Nedir? Ağaç Aşılama Nasıl Yapılır?

Ağaç aşılama ne zaman yapılır? Doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldığı düşünülen aşılama bazı zamanlarda tutmayabilir. Buda zaman ve ürün kayıplarına yol açabilecektir. Aşılamadan başarı sağlanamadığı takdirde ilk olarak, zaman ve ürün kaybı ortaya çıkacaktır.

Ayrıca anaç ağaç ile kalem ağaç arasında orantısızlıkta söz konusu ise bu durumda aşı tutmaması da söz konusu olmayabilir. Aşılama işleminde mutlaka doğru yöntem ve teknikleri eksiksiz olarak yerine getirmek gereklidir.

Aşılamayı konu edinen biyoloji bilimi ile yakından ilgileniyorsanız, ODTÜ Biyoloji Bölümü Okunur mu yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.