habergri.com
habergri.com

Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

0

Aktif bağışıklık nedir? Bağışıklık sistemimiz hemen herkesin bildiği gibi hastalıklara yakalanmamızın önüne geçebiliyor. Kimisinin oldukça zayıf kimisinin ise son derece güçlü olan bu sistemi, aslında oldukça sistematik bir şekilde çalışmaktadır.

Bir gördüğü bakteriyi deyim yerindeyse bir daha unutmayan bu sistem, 3 farklı bağışıklık türü ile biliniyor. Peki, aktif bağışıklık nedir kaça ayrılır? Doğal bağışıklık nedir? Gelin merak edilen tüm sorulara birlikte bakalım.

Aktif Bağışıklık Nedir? Aktif ve Pasif Bağışıklık Nedir?

Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

Bağışıklık nedir hemen kısaca açıklayalım. Bağışıklık sistemi bir canlıdaki hastalıklara karşı olan savunma sistemi olarak tanımlanabilir. Bağışıklık sistemi patojenleri ve tümörleri tanıyarak yok edebilmekte, vücudu yabancı ve zararlı maddelerin tamamından koruyabilmektedir.

Ancak bağışıklık sistemi belli nedenlerden dolayı zayıfladığında, hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Doğal bağışıklık kandaki savunma hücreleri olan akyuvarların zararlı maddeleri yok ederek, zararsız hale getirmeleri olarak tanımlanabilir. Bağışıklık sistemi kendi içerisinde aktif, ve pasif bağışıklık olarak ikiye ayrılmaktadır. Şimdi gelin birde aktif bağışıklık nedir bunu açıklayalım.

1- Aktif Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir? Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

Bağışıklık sisteminin bir alt kolu olan aktif bağışıklık nedir? Aktif bağışıklık hastalık yapan bir mikrobun vücuda girmesi sonrasında, vücudun bu mikroba bağışıklık kazanmasıdır. Aktif bağışıklık nedir örnek verecek olursak, kişi bir mikrop sebebiyle hasta olur ve bir daha o hastalığa karşı aktif bağışıklık kazanır.

Örneğin suçiçeği mikrobunu alan bir çocuk, aktif bir şekilde bu hastalığı geçirecektir. Bu mikrobu tanıyan bağışıklık sistemi ise bir daha bu mikrobun vücuda girmesi halinde, onu hızlı bir şekilde etkisiz hale getirebilecektir.

Öyleyse, grip ya da benzeri hastalıkları neden sürekli geçiriyoruz? Bunun nedeni ise grip ve sık geçirdiğimiz pek çok hastalığın etken olduğu mikrop içeriği farklılık gösterecektir. Bu hastalıklarda birden fazla mikrop türü sebep olduğundan, vücudun bu mikropların tamamını tanıyabilmesi mümkün değildir.

A) Doğal Aktif Bağışıklık Nedir?

Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

Doğal aktif bağışıklık nedir, detaylı bir şekilde anlattık. Bir mikrop sebebiyle enfekte olunması halinde, doğal aktif bağışıklık kazanılacaktır. Suçiçeği, kabakulak, kızamık gibi birçok hastalığı geçiren kişiler doğal aktif bağışıklığa sahiptir. Bu bağışıklık sayesinde kişilerin bir daha bu hastalığı geçirebilmeleri söz konusu olmayacaktır.

B) Sonradan Kazanılmış Bağışıklık Ne Anlama Geliyor?

Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

Aktif bağışıklık nedir? Aktif bağışıklığın bir diğer kolu ise sonradan kazanılmış yani yapay aktif bağışıklıktır. Bu bağışıklık insanların doğumundan sonra bazı yollarla kazandıkları bağışıklık olarak bilinmektedir. Bu bağışıklık türünde kişi hastalığa neden olan mikrobu almamıştır.

Ancak hastalığa neden olan virüs kişinin vücuduna aşı yoluyla verilir. Aşı sayesinde vücut o virüsü tanıyarak, hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olacaktır. Örneğin Covid-19 virüsünü vücuduna hiç almamış birine, Covid-19 aşısı yapıldığında sonradan kazanılmış bağışıklık elde edilecektir. Böylece kişiler bu aşı sayesinde hastalığa yakalanmadan, bağışıklık kazanmış olabileceklerdir.

C) Aktif Bağışıklık Kazanma Yolları Nelerdir?

Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?
Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

Aktif bağışıklık nedir? Aktif bağışıklık kazanma yolları sayesinde pek çok insan, bağışıklık sistemini güçlendirebilecektir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler, hastalığı daha az semptomla ve daha kısa sürede atlatabilecektir. Aktif bağışıklık nedir ve nasıl kazanılır için yapılması gerekenler ise şu şekildedir;

  • Doğru ve dengeli beslenmek,
  • Kaliteli uyku uyumak ( günde 7-8 saat)
  • Günde 2, 2.5 litre su tüketmek,
  • Haftada minimum 3 kez yürüyüşe çıkmak,
  • Gün içerisinde aktif bir yaşam sürdürmek,
  • Stresten ve kaygılardan uzak kalmak,
  • Kişisel hijyene özen göstermek,
  • Her gün A, E, C ve B vitaminlerini düzenli olarak almaya önem vermek

2- Pasif Bağışıklık Nedir? Pasif Bağışıklığı Ne Sağlıyor?

Aktif Bağışıklık Nedir | Aktif Bağışıklık Kaça Ayrılır?

Bağışıklık sisteminin alt kolu aktif bağışıklık nedir? Aktif bağışıklığın yanı sıra birde pasif bağışıklık vardır. Pasif bağışıklık kendi içerisinde iki alt kola ayrılmaktadır. Doğal pasif bağışıklık, anneden bebeğe antikor geçişi ile mümkün olacaktır.

Annenin hamilelik döneminde aktif bir hastalık geçirmesi ile plasenta aracılığı ile bebeğe antikor geçişi sağlanacaktır. Böylece bebek doğuştan bu hastalığa bağışıklık kazanmış olacaktır. Yapay pasif bağışıklık ise ancak Ig’ler yani serum türevleri ile mümkün olacaktır.

İg yani antikor nedir merak ediyorsanız bu yazıya göz atabilirsiniz.

Ig adı verilen serumların vücuda enjekte edilmesi ile yapay pasif bağışıklık kazanılacaktır. Peki aktif bağışıklık nedir kısmında bahsettiğimiz aşılar aktif bağışıklık sağlarken, serumlar neden pasif bağışıklık sağlar? Bunun nedeni şu şekildedir;

  • Aşılar hastalık öncesi, serumlar hastalık sırasında verilir.
  • Aşıların serumlara nazaran koruyuculuk süresi uzundur.
  • Aşılar koruyucu, serumlar tedavi edicidir.
  • Aşılamada zayıflatılmış mikrop, serumda ise koruyucu antikor verilir.
  • Aşılar laboratuvarda, serumlar ise hayvan kanında aşı ile hazırlanır.

Bağışıklık sistemimize olumlu katkılarda bulunduğu söylenen, hastalıkları ortadan kaldırmak için son derece faydalı yöntem hacamat nedir merak ediyorsanız, 8 Başlıkta Hacamat Faydalı mı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.