habergri.com
habergri.com

5 Soruda Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?

0

Etil alkol kör eder mi? Sahte içkilerin tüketiminin artması ile birlikte bu gibi birçok soru önem kazandı diyebiliriz. Bilindiği üzere etil alkol ile elde edilen sahte içkilerin tamamı insan sağlığına olumsuz etkiler yaratıyor. Bu olumsuz etkiler sonucunda da etil alkolün yaratabileceği hasarlar insanlar tarafından ilgi görmeye ve araştırılmaya başladı. Peki ya, etil alkol kör eder mi? metil alkol kör eder mi? İşte, konu ile ilgili tüm merak ettiğiniz soruların yanıtları…

Etil Alkol Kör Eder mi? Etil Alkol Nasıl Kör Eder mi?

Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?
Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?

Etil alkol renksiz, hafif kokulu ve yanıcı olarak tanımlanan bir kimyasal maddedir. Alkollü içeceklerde kullanılan etil alkolün miktarı önemli bir ayrıntıdır. Bunun yanı sıra etil alkol çözücü olarak da kullanılmakta olup, EtOH ya da C2H6O simgeleri ile tanınmaktadır.

Bu kimyasal içerik şekerin bazı mikroorganizmalar aracılığı ile fermente olması sonucunda elde edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre 100 gram şekerden 5.1 gram etil alkol elde edilebilir. Fermentasyon sırasında şeker etil alkol ve karbondioksit olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında bu fermente olayı sonucunda asetaldehit, yüksek alkol, ester ve gliserin gibi yan ürünler üretilmektedir.  Öyleyse, tüm bu bilgiler ışığında etil alkol kör eder mi, gelin birlikte bakalım.

1- Etil Alkol Ne Zaman Kör Eder? Etil mi Kör Eder Metil mi?

Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?

Etil alkol, karaciğer tarafından parçalanabildiği için içkide kullanılan tek alkol türüdür. Bu nedenle etil alkolden elde edilen içkilerin tüketiminin kör ettiğini söyleyebilmek mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda etil alkol kör eder mi konusunun kesinlikle gerçeği yansıtmadığı ve bu durumun söz konusu olmadığı belirtilmelidir.

2- Metil Alkol Kör Eder mi? Ne Kadar Metil Alkol Kör Eder?

Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?

Etil alkol kör eder mi? Bu sorunun her ne kadar yanıtı olumlu olsa da metil alkol ile ilgili aynı şeyleri söyleyebilmek mümkün değildir. Metil alkol karaciğer tarafından parçalanamamaktadır. Vücuda girdikten sonra formaldehit ve formik asit adı verilen iki kimyasal maddeye dönüşmektedir.

Bu iki kimyasal oldukça zarar veren içeriğe sahiptir. Özellikle retinada formaldehit oluşumu gözde geçici körlüğün ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Vakaların oldukça küçük bir yüzdesinde ise bu geçici körlüğün kalıcı hasarlar yaratabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Ayrıca metil alkol optik papilit ve retinal ödem gibi göz problemlerine de yol açabilecektir. Metil alkol için zarar verici miktar 30 ml olarak paylaşılmaktadır. Özellikle 100 ml fazla tüketimin ise, ölüme yol açabileceği dahi belirtilmektedir. Metil alkol kaynaklı zehirlenmelerde ise şu belirtiler ile karşılaşılabilir;

  • Baş ağrısı,
  • Bulantı-kusma,
  • Görmede bulanıklık,
  • Şiddetli karın, kasık, sırt ve bacak ağrısı yaşanması

3- Tarımsal Kökenli Etil Alkol Zararlı mı? Etil Alkol Kör Eder mi?

Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?

Tarımsal kökenli olduğu bilinen etil alkol kör eder mi? Etil alkolün körlüğe sebep verme olasılığı oldukça düşüktür. Aşırı olarak vücuda alındığında elbette ki etil alkol ağır vücut hasarına yol açabilir.

Beyin hasarı, kalp ritim bozuklukları ve ani kalp yetmezliği en sık görülen zararları arasındadır. Etil alkol kör eder mi hakkında olumsuz söylemlerde bulunulamasa da, etil alkol vücut sağlığı için zararlı bir kimyasaldır.

4- Etil Alkol Zehirler mi? Etil Alkol Zararları Neler?

Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?

Etil alkol kör eder mi ya da zehirlenmelere yol açar mı? Her kimyasal madde gibi etil alkolde kişilerde zehirlenmelere yol açabilir. Aşırı tüketime bağlı olarak 12-24 saat içerisinde bazı belirtiler ortaya çıkacaktır.

Mide bulantısı, kusma, tansiyon düşmesi, bilinç kaybı, böbrek yetmezliği ve sara nöbetleri tipik zehirlenme belirtileri içerisindedir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı görülüyor ve şiddeti artıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

5- Saf Etil Alkol İçilirse Ne Olur?

Etil Alkol Kör Eder mi | Etil Alkolün Zararları Nelerdir?

Saf etil alkol kör eder mi? Etil alkolün en saf ya da safa yakın hali içilebilse de zararları hat safhada olacağından tavsiye edilmeyecektir. Saf etil alkol oldukça yanıcı ve yakıcı olduğundan ağız içi ile yemek borusu üzerinde yaralara yol açabilir. Hızla kana karışan saf etil alkol mide, bağırsak ve kalp üzerinde ciddi etkiler yaratabilir.

Yoğun mide bulantıları ve karın ağrıları yaşayan kişilerde ishal, kusma gibi durumlar gözlenebilir. Tansiyon düşmesi ve kalp ritminde bozukluklarda gözlemlenebilecek diğer belirtiler arasındadır. Aşırı saf etil alkol tüketiminde ise koma ve ölümle sonuçlanabilen durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Sizde beyin yorgunluğu kelimesi tanımını sıkça duyuyor ve gerçekten beyin yoruluyor mu şeklinde düşünmekten kendinizi alamıyor musunuz? O halde Beyin yorulur mu isimli yazımıza göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.