habergri.com
habergri.com

İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Normal mi?

0

İdrarda glikoz bulunur mu? İdrarda glikoz bazı durumlarda görülebileceği gibi tıpta bu durum glikozüri olarak tanımlanmaktadır. İnsanların böbrekler aracılığıyla vücudundan artık maddeleri attığı sıvıya idrar adı verilmektedir.

İdrarda vücudun tüm artık maddeleri atılmaktadır. İdrarın içerisinde büyük oranla azot, fosfor ve potasyum bulunmaktadır. Bunun yanı sıra idrarda sodyum ve glikozun bulunma olasılığı da vardır. Peki, sağlıklı bir insanın idrarında neden glikoz bulunmaz? idrarda glikoz bulunur mu? Glikozüri ne durumlarda ortaya çıkar? İşte, detaylar!

İdrarda Glikoz Nedir? İdrarda Glikoz Bulunur mu?

İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Normal mi?
İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Normal mi?

İdrarda glikoz bulunur mu? İdrarda glikozun bulunması diğer bir adıyla glikozüri idrarın içerisinde şeker bulunması olarak tanımlanır. Bu durum özellikle şeker hastalığı riski açısından büyük önem taşımaktadır. Glikozüri hem bir semptom olup, birçok hastalığın teşhisi için son derece önemli bir detaydır.

Normal zamanlarda idrarda glikoz görülmesi beklenen bir durum değildir. Ancak böbrek fonksiyonlarında meydana gelen bir bozukluk veya şeker hastalığının varlığı glikozüri semptomunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Glikozüri sıklıkla tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet rahatsızlıklarında görülmektedir.

1- İdrarda Glikoz Değeri Kaç Olmalı? İdrarda Glikoz Ne Kadar Olmalı?

İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Normal mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sağlıklı bir insanın idrarında glikoz bulunmaz. İdrarda glikoz bulunur mu? Ancak idrarda bir miktar glikoz bulunması normal karşılanabilir. Kandaki glikoz seviyesinin 180 mg/ dl üzerinde olması ile böbreklerden glikoz kaçışı başlar.

Böylece idrarda glikoz görülmesi söz konusu olacaktır. İdrarda glikoz seviyesinin 1000 mg/ dl olması risktir.  Bu değerin aşılması halinde ise kişilere farklı tetkikler yapılarak, herhangi bir hastalığının var olup olmadığı araştırılmalıdır.

2- Diyabette İdrarda Glukoz Görülmesi | Bebeklerde İdrarda Glukoz Pozitif Olursa Ne Olur?

İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Normal mi?

Bebeklerde idrarda glukoz görülmesi de şeker hastalığı ile ilişkilendirilebilir. Şeker hastalığının genetik yatkınlıkla alakalı olduğu ve bebeklerde dahi görülebildiği unutulmamalıdır.

Bu kapsamda idrarda glikoz bulunur mu konusu bebekler içinde araştırılabilir. Bu durumda, bebeklerin kandaki ve idrardaki glikoz seviyesi rutin olarak kontrol edilmelidir. Glikoz seviyesinin düşürülmesi için bebeklere özel bir diyetin uygulanması da gerekebilecektir.

3- Gebelikte İdrarda Glikoz Pozitif Çıkması Nasıl Yorumlanır?

İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Normal mi?

Gebelik şekeri, gebelerin %20’yi aşkın kısmında görülebilen durumdur. Gebeliğin ikinci tremester döneminde ortaya çıkan gebelik şekeri, kandaki glikoz seviyesinin yüksek oluşu ve idrarda glikoz görülmesi ile tanılanabilecektir. Gebelikte idrarda glikoz bulunur mu, bulunursa ne olur?

Sağlıklı bir gebenin idrarında glikoz bulunmayacaktır. İdrarda glikozun bulunması gebelik şekerini doğrulayan bir durumdur. Gebelik şekerinin erken doğumu ve bebeklerde de diyabetin oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Bunun yanı sıra gebelik şekeri, hipertansiyon ve preeklemsiye sebebiyet verebilir.

Gebelikte idrarda glikoz bulunur mu? Gebelik şekeri tanısı alan gebelerin düzenli olarak kandaki ve idrardaki glikoz seviyelerine bakılmalıdır. Bu seviyelerin yüksekliğini koruması halinde ise gebelik dönemine özel bir diyet listesi uygulanmalıdır. 24-25. Haftalarda yapılan glikoz testi de, gebelik şekerinin tanılanmasında son derece önemlidir.

4- İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Durumunda Ne Yapmalı?

İdrarda Glikoz Bulunur mu? İdrarda Glikoz Bulunması Normal mi?

İdrarda glikoz bulunur mu? İdrarda glikoz bulunması halinde, hastanın belirli aralıklarla kandaki ve idrarındaki glikozun seviyesine bakılması gereklidir. Tek seferlik glikoz bulunması risk olarak görülmese de, sürekliliği şeker hastalığı ve böbrek fonksiyon bozukluğunu ortaya çıkarabilir.

İdrarda glikoz bulunmasına ek olarak çok susama, açıklanamayan kilo kaybı, çok idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik, görme sorunları, yaralarda iyileşmeme gibi belirtiler görünüyorsa mutlaka detaylı tetkikler yapılmalıdır. Çünkü bu belirtiler şeker hastalığının bulunduğunu gösteren semptomlardır.

İdrarda glikoz bulunur mu? İdrarda glikoz varlığı söz konusu olduğunda hastalara şunları yapması önerilebilecektir;

  • Her gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalıdır.
  • Hastanın gün içerisinde minimum 2 litre su içmesi sağlanmalıdır.
  • Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için özel diyet uygulanmalıdır.
  • Şeker ve yağ tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Hastalarda obezite varlığı söz konusu ise, kilo vermesi sağlanmalıdır.
  • Kan şekeri sık sık takip edilmelidir. Açlık ve tokluk şekeri kendi standardı içerisinde değerlendirilmelidir.
  • Kandaki HbA1C seviyesi diyabet hastalığı konusunda sinyal veren bir değerdir. Bu değer mutlaka araştırılmalıdır.
  • Gerekli tetkikler sonucunda şeker hastalığı tespit edilmediyse, böbreklerde fonksiyon bozukluğunun ortaya çıkabileceği düşünülmelidir.

Hastalara hastanelerde takılan serumun faydaları nelerdir merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.