habergri.com
habergri.com

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?

0

Köpeklerin kulakları neden kesilir? Birçok insan tarafından da bilindiği gibi, geçmiş dönemlerde köpeklerin kulakları kesilirdi. Şimdilerde bu durum daha az tercih edilse de, halen uygulayan bir kitlenin olduğu biliniyor. Peki ya köpeklerin kulakları neden kesilir? Kulakların ve kuyruğun kesilmesi doğru mu? Köpeklerin kulak kesimi ne zaman yapılır? Gelin, birlikte bakalım.

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?

Köpeklerin içgüdüsel bir savunma ve saldırı hareketinin önlenebilmesi açısından gerçekleştirilmektedir. Yapılan araştırmalarda köpeklerin herhangi bir rakip görmesi halinde direkt olarak, diğer köpeğin kulaklarına saldırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Kulaklar köpeklerin en acı duyduğu ve oldukça hassas olduğu bölgeleridir.

Bu nedenle köpeklerin birbirinin kulaklarına saldırması durumunda daha acılı sonuçların ortaya çıkmasına neden olabileceği düşünülüyor. Köpeklerin kulakları neden kesilir konusu ise aslında bununla alakalıdır. Kulakları kesilen köpeğin rakibinden hasar alamayacağı düşünüldüğü için bu kötü yönteme başvurulmaktadır. Bunun yanı sıra estetik bir görünüm elde etmek içinde köpeğinin kulağını kesen çok sayıda insan bulunmaktadır.

Köpeklerin kulağının kesilmesinin daha iyi duymasını sağlamak olduğu söylense de bu görüş kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Köpeklerin kulakları neden kesilir konusu aslında davar köpeklerine bu amaç doğrultusunda uygulanır. Davar köpekleri birçok hayvanı koruduğundan, olası bir tehditte kendisini ve hayvanları savunabilmelidir. Sonuç olarak bu işlemin amacı ne olursa olsun köpeklerin kulaklarının kesilmesinin folklorik bir uygulama olduğunun altı çizilmelidir.

Köpeklerin Kulakları Ne Zaman Kesilir?

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?

Köpeklerin kulaklarının kesilmesi 2004 yılında düzenlenen Hayvan Koruma Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Bu nedenle köpeklerin kulaklarının kesilmesi tamamen yasaklanmıştır.

Böyle bir durumla karşılaşılması halinde ciddi yaptırımların söz konusu olduğu da belirtilmelidir. Geçmiş dönemlerde ise köpeklerin 3-4. Ayı doldurulduğunda kulakları kesiliyordu. Bunun nedeni ise kulakların büyüme ve gelişme sürecini tam anlamıyla tamamlamasıdır.

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Hangi Köpeklerin Kulakları Kesiliyor?

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?
Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?

Pek çok köpek sahibi kangalların kulakları kesilir mi, doberman kulak kesimi zararlı mı gibi sorular sorsa da bu durumun özel bir cinse uygulanmadığı belirtilmelidir. Yapılması tıbbi ve vicdani açıdan önerilmeyen kulak kesme işlemi, tüm köpeklere uygulanmaktadır. Köpeklerin kulakları neden kesilir kısmında da belirttiğimiz gibi, bu işlemin tek amacı kendisini savunmasını desteklemesidir.

Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesinin Zararları Nelerdir?

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?

Köpeklerin kulakları neden kesilir? Köpeklerin kulaklarının kesilmesi sonrasında enfeksiyon, kanama ve kulak kanalının kesilmesi gibi komplikasyonlarla karşılaşma olasılığı bulunmaktadır. Kulak kesilmesi sonrasında büyük bir travma yaşayan köpeklerde kulak hassasiyeti gelişebilir.

Bu durumda köpekler kulaklarına dokunulduğunda agresif ve saldırgan tavırlar sergileyebileceklerdir. Köpekler beden dilini kullanarak sahipleri ile anlaştıklarından, kulağı kesilen köpeğin kendini ifade etmesi de bir hayli zorlaşacaktır.

Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Caiz mi?

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?

Köpeklerin kulakları neden kesilir? Köpeklerin kulaklarının ve kuyruklarının kesilmesi dini açıdan caiz değildir. Dine göre Allah’ın yarattığı her organ ve uzvun bir görevi bulunmaktadır. Bu kapsamda Allah tarafından yaratılan bir organ ya da uzvun değiştirilmesi veya yok edilmesi kesinlikle caiz değildir.

Köpeklerin kulaklarının kesilmesi de dini açıdan uygun görülmemekte ve önerilmemektedir. Ayrıca Diyanet tarafından estetik kaygı sebebiyle bir köpeğe işkence etmenin büyük günah olduğunun da altı çizilmektedir.

Bonus: Köpeğin Kuyruğu Kesilir mi? Köpeğin Kuyruğu Neden Kesilir?

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir? Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Doğru mu?

Estetik bir amaç uğruna köpeklerin kulakları neden kesilir kısaca bahsettik. Köpeklerin kulakları kesilip indirildiği gibi, insanlar tarafından kuyruğunun kesildiği de yaşanan bir durumdur.

Köpeğin kuyruğunun kesilmesinin en önemli nedeni, kuyruğu nedeniyle köpek yaralanmalarının yaşanmasının önüne geçilmesidir. Bunun yanı sıra ev ortamında bakılan köpekler kuyrukları ile sık tepkiler verdiğinden, olası kazaların yaşanmaması adına da kuyruk kesilebilir.

Kimi zamanda ırk standardının sağlanması amacıyla da kuyruğun kesilebilmesi düşünülmektedir. Güçlü köpeklerin kuyruklarının küçük olduğunun düşünülmesi de bazı kişilerin köpeklerin kuyruklarına zarar vermesine neden olabilecektir.

Bazı hayvan sahipleri de köpeklerinin anüs bölgesini temizlemekte zorlandığı için kuyruk kesme gibi eylemlere yönelebilir. Ancak köpeklerin kulakları neden kesilir kısmında da belirttiğimiz gibi, köpeklerin kuyruklarının kesilmesi de folklorik bir davranıştır.

Kuyruk kesilmesi sırasında ve sonrasında açığa çıkan acı, kulak kesilmesinden çok daha ağrılıdır. Bu nedenle köpeklerin büyük bir kısmı bu süre içerisinde acı çektiğini belli etmekte ve çevreye karşı daha agresif davranmaktadır.

Başka bir bilimsel araştırma kızlık zarı neden var konusunu merak ediyorsanız, 8 Adımda Kızlık Zarı Neden Var yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.