habergri.com
habergri.com

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

0

Siyanobakteri özellikleri, yaşayışı ve çoğalması ile biyolojinin yakından ilgilendiği bir bakteri türüdür. Bu bakteri türü genellikle tatlı su kaynaklarında sıkça rastlanan bir canlı olarak öne çıkmaktadır. Plansız yerleşim ve sanayileşme ilk olarak su kaynaklarında kirlenmelere yol açmıştır.

Su kaynaklarında kirlenmelerin en önemli nedeni ise siyanobakteri olarak görülmektedir. Siyanobakteri özellikleri neler, siyanobakteri fotosentez yapar mı? Siyanobakteri tek hücreli mi? Hemen bunlardan kısaca bahsedelim.

Siyanobakteri Nedir? Siyanobakteri Özellikleri Neler?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Siyanobakteri akarsu gibi su kaynaklarında kümeleşmelere neden olarak, kirlenmelerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Dünyadaki su kaynakları ve kıyı sularının bu bakteri ile kirlenmesi ise, önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

Mavi yeşil algler olarak da adlandırılan bu bakterilerin yüzlerce farklı türü bulunur. Bu türlerin yaklaşık 46’sı insan vücudunda toksik etkiler yaratabilme gücüne sahiptir. Kısacası siyanobakteri özellikleri sebebiyle insanlarda korku uyandıran bir bakteri çeşididir.

Siyanobakteri Prokaryot mu? Siyano bakteri Ökaryot mu?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Siyanobakteriler basit hücre organizmasına sahip canlılardır. Organelleri ve plastitleri bulunmadığından bu bakterilerin prokaryot canlılar sınıfında olduğu söylenebilecektir.

Siyanobakteri Neden Olur? Siyanobakteri Üretici mi?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Siyanobakteri özellikleri ve yaşayış biçimi sebebiyle akarsu ve benzeri su kaynaklarında kümelenme göstereceklerdir. Ağırlıklı olarak azot artıklarının bulunduğu ortamlarda yer almaktan ve çiçeklenmekten hoşlanmaktadırlar.

Siyanobakterilerin aşırı çiçeklenmesi yani büyümesi suda yaşayan canlılar için bir risktir. Oksijeni fazlasıyla tüketen siyanobakteriler, suda yaşayan balık ve diğer pek çok canlının ölümüne yol açabilecektir.

Siyanobakteri Özellikleri | Siyanobakteri Hakkında Merak Edilenler

Siyanobakteri özellikleri bakımından oldukça güçlü bir bakteri türüdür. Tek hücreli olan ve bazılarında filamentler bulunan siyanobakteriler, kolonilerine bağlanmak için bir kılıfa sahiptir.

Siyanobakterilerde klorofil, klorofil a ve yeşil pigmentler bulunmaktadır. Ayrıca bu bakterilerde sarımsı karotenoid, fikobilin, fikoeritrinlerde vardır. Pigmentleri nedeniyle geneli mavi ve yeşil renkte olsa da; kırmızı, kahverengi, sarı ve siyah renkleri de bulunur.

1- Siyanobakteri Fotoototrof mu? Siyanobakteri Oksijen Üretir mi?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Siyanobakteri özellikleri denildiğinde ilk akla gelen fotosentez yapabilmeleridir. Bu bakteriler enerjilerini sağlayabilmek adına kendi oksijenini kendileri üretirler. Fotoototrof olarak da bilinen bu bakteriler nitrojen çevriminin de önemli bir bileşenidirler.

2- Siyanobakteri Hücre Çeperi Var mı?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Prokaryot hücreli olan siyanobakteri özellikleri neler? Organelleri ve diğer pek çok kapsamlı özelliği bulunmayan prokaryotların hücre çeperleri bulunmaktadır. Bu çeper siyanobakterilerin tek hücrelerinin korunmasını ve çoğalarak kümeleşmelerine katkıda bulunmaktadır.

3- Siyanobakteri Nasıl Beslenir? Siyanobakteri Azot Bağlar mı?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Peki, siyanobakteri nasıl beslenir? Sulu ortamda bulunan siyanobakteri özellikleri arasında fotosentez yaptıklarını belirtmiştik. Bu canlılar genel olarak fotosentez ya da fagosite yaparak beslenirler.

Siyanobakterilerin azot bağlama özelliğinin bulunduğu da bilinmektedir. Bu siyanobakteri özellikleri sebebiyle güneydoğu Asya’da gübre olarak kullanıldıkları da bilinmektedir. Genellikle pirinç yetiştiriciliğinde bu bakteriler gübre olarak kullanılarak, tarımın veriminin arttırılması amaçlanmaktadır.

4- Siyanobakteri Nerede Yaşar?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?
Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Siyanobakterilerin yaşam kaynağı sulak yerlerdir. Genel olarak akarsu üzerinde kümeleşerek yaşadıkları görülebilecektir. Bunun yanı sıra bu bakterilerin bazı türleri nemli topraklarda, içlerinden su sızan kayaların üzerinde, çıplak kayaların üzerinde, ağaç dallarında ve arktik bölgelerde yaşayabileceklerdir.

5- Siyanobakteri Zararları Neler?

Siyanobakteri Özellikleri Nelerdir | Siyanobakteri Nedir?

Siyanobakteri özellikleri neler ve zararları var mı birazda bundan bahsedilmelidir. Siyanobakteri vücuda alındığında insan sağlığını olumsuz etkileyebilen bir bakteri türüdür. Bu nedenle bu bakterinin alınmasının önlenebilmesi amacıyla siyanobakteri kümelerinin bulunduğu akarsulara girilmemesi tavsiye olunmaktadır.

Yine barajlarda siyanobakteri kümelerinin bulunması sonucunda suyun kalitesi düşeceğinden, bu suların tüketilmemesi gereklidir.  Siyanobakteri insan vücudunda bulantı, kusma, mide ağrısı, halsizlik,  karaciğer harabiyeti ve sinir sistemi bozukluklarına yol açabilecektir.

Biyoloji kategorimizde yer alan ve sağlıklı bir cildin ihtiyacı olan hyalüronik asit ne işe yarar merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.