habergri.com
habergri.com

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Orijinal Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Orijinal Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
0

Sızma zeytinyağı nasıl yapılır? Faydaları ve lezzeti ile hepimizin yakından tanıdığı zeytinyağı, Ege’nin bize kazandırdığı tatlar arasındadır. Sistemli ve zorlu çalışma sonrasında elde edilen zeytinyağı sağlık açısından da önerilen bir besindir. Peki, natürel sızma yağı nedir? Sızma zeytinyağı nasıl yapılır? Zeytinyağı zeytinin çekirdeğinden mi elde edilir? İşte, merak edilenler…

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Sızma Zeytinyağı ile Yemek Yapılır mı?

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Orijinal Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Sızma zeytinyağı nasıl yapılır? Sızma zeytinyağı, halk arasında doğal yani natürel zeytinyağı olarak da bilinmektedir. Uzun yıllar yaşayabilen zeytin ağaçlarının meyvesinden elde edilen zeytinyağı, hem yemeklerde hem de tıbbi birçok durumda kullanılmaktadır.

Sızma zeytinyağı ağır bir yağ türü olarak bilinir. Bu nedenle direkt olarak yemeklerde kullanılması tavsiye edilmez. Ayrıca zeytinyağının ısıtılması tavsiye edilmediğinden, bu yağ genellikle soğuk olarak tüketilen yemeklere konulmaktadır. Peki, evde zeytinyağı nasıl yapılır?

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir? Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Orijinal Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Soğuk sıkım sızma zeytinyağı nasıl yapılır? Soğuk sıkım olarak elde edilen zeytinyağının faydalarını koruduğu düşünülmektedir. Bu nedenle herhangi bir ısı uygulanmadan zeytinler soğuk şekilde sıkılarak, yağı çıkarılmaktadır. Sıklıkla salatalarda ve zeytinyağlı olarak da adlandırılan soğuk yemeklerde tercih edilen bu yağ oleik asit içeriği bakımından zengindir.

Sızma zeytinyağı nasıl yapılır? Anti ageing etkisi bulunan yağ cilde uygulandığında cildin elastikiyetini artırmakta ve güzel bir ışıltı katmaktadır. Bunun yanı sıra zeytinyağı saç bakımı ve raşitizm hastalığının semptomlarının azaltılması içinde kullanılmaktadır. Güçlü antioksidan içeriği sayesinde zeytinyağı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede son derece etkilidir.

Raşitizm nedir? Raşitizm belirtileri nelerdir merak ediyorsanız bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir? Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır?

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Orijinal Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Peki, sızma zeytinyağı nasıl yapılır ve sofralarda yerini nasıl alır? Hemen bundan da kısaca bahsedilmelidir. İlk öncesinde soğuk sıkım için zeytinler ve çekirdeği kırılmalıdır. Zeytin püresi oluşturulduktan sonra yoğrulmaya ve yağı çıkarılmaya başlanır. Bu işlem 27 derecenin altında yapıldığından adına soğuk sıkım sızma zeytinyağı adı verilir.

Yüksek ayarda sıkım yapılarak zeytinin tüm yağını bırakması sağlanacaktır. Besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksek olan bu yöntem, oldukça meşakkatlidir. Bunun yanı sıra soğuk sıkım zeytinyağı ile zeytinin aroması daha yoğun bir şekilde hissedilebilecektir. 10-12 kilogram gelen zeytinler, sıkıldığında ortalama 1 litre sızma zeytinyağı elde edilebilecektir.

Ev ortamında sızma zeytinyağı nasıl yapılır konusu hakkında paylaşımlar yapılsa da bu önerilen bir işlem değildir. Soğuk sıkım ya da sıcak sıkım olarak yapılan zeytinyağı, özel makineler aracılığı ile gerçekleştirilir.

Ev ortamında çekirdeğin ve zeytinin ezilmesi, büyük güç gerektirecektir. Bunun yanı sıra zeytin ziyanının da makinelerle yapılana göre daha fazla olacağı da belirtilmelidir. Bu kapsamda sızma zeytinyağı nasıl yapılır araştırması yapanlara, zeytinyağını evde yapmaları tavsiye edilmez.

Sızma Zeytinyağı Nasıl Olur? Sızma Zeytinyağı Rengi Nasıl Olur?

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Orijinal Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Peki, sızma zeytinyağı nasıl yapılır ve rengi olur? Sızma zeytinyağı koyu ile açık kıvam arasında bir kıvama sahiptir. Zeytinyağının rengini ise, hasat edildiği dönem belirlemektedir. Genel olarak altından yeşile kadar sızma zeytinyağı rengi görebilmek mümkün olacaktır. Zeytin olduktan 90 gün içerisinde toplanır ve yağı çıkarılırsa rengi daha açık olacaktır. Fakat 90 günü geçen meyvelerin yağı çıkarıldığında renginin daha koyu olduğu görülür.

Evde Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Gerçek Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?  

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Orijinal Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Sızma zeytinyağı nasıl yapılır? Bu konuda araştırma yapan birçok insan hakiki zeytinyağının nasıl anlaşılacağını da merak etmektedir. Zeytinyağının rengi ya da kıvamı ile orijinalliğini test edebilmek mümkün değildir.

Zeytinyağı boğazı yakacak kadar bir his bırakma özelliğine sahiptir. Ancak bu yakıcı his, mideye kadar inmez ve rahatsız etmez. Sızma zeytinyağı koklandığında yoğun bir zeytin kokusu alınır. Tadıldığında ise zeytinin acımsı tadının yoğun olarak alınması normaldir.

Zeytinyağının kristalleşme özelliği bulunmaktadır. Özellikle soğuk havalarda ortam ısısı 0 ila -6 derece arasında değişiyorsa, yağ kristalleşir ve donar. Zeytinyağının donuyor olması da aslında hakiki olduğunu gözler önüne sermektedir.

Sızma zeytinyağı nasıl yapılır? Hakiki zeytinyağının anlaşılması için bir miktar suyun içerisine zeytinyağı da eklenebilir. Eklenen suyun yüzeyine zeytinyağı kabarcıklar çıkararak çıkıyorsa, bu durumda yağ hakikidir. Ancak kabarcıklar çıkarmıyorsa, yağın orijinalliğinden şüphe edilebilecektir.

Günümüzde zeytinyağının da sıkça taklitleri piyasaya sürüldüğünden, bu faydalı besinin güvenilir kişilerden temin edilmesi önerilmektedir. Aksi takdirde pek çok insan bu değerli besinin faydalarından yararlanamayacaktır.

Açık süt sağlıklı mı? Sütü ısıtmak zararlı mı? Gelin, tüm bu sorulara yazımız aracılığı ile yanıt verelim!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.