habergri.com
habergri.com

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

0

Soğuk suda yüzmek faydalı mı? Birçoğumuz yazın gelmesini iple çekiyoruz. İş ve okul hayatından bunalan, yağmurlar ve soğuk havalardan hoşlanmayan, kafa dinlemek ve tatil yapmak isteyen pek çok insan yaz mevsimine geçmeyi sabırsızlıkla bekliyor. Havaların ısınması, denizin ve sıcak suların tadını çıkarırken aynı zamanda zihnimizin özgürleşmesi…

Yaz tatillerini düşündüğümüzde, şezlongta güneşlenme ve sıcacık bir denizin tadını çıkarma fikri canlanır kafamızda. Sıcacık bir denizde yüzmek hemen hemen herkesin hoşuna gider. Peki ya soğuk suda yüzmek faydalı mı ya da zararlı mı? Soğuk havalarda yüzme fikri bile içimizi üşütürken bunu bir de eyleme dökmek. Bundan pek hoşlanmıyor olabilirsiniz, ancak yazının sonlarına doğru fikrinizin değişeceğine eminiz.

Soğuk suda yüzmenin faydalarını Portsmouth Üniversitesinde bulunan Extreme Enviroments Laboratuvarında çalışmalarını sürdüren Dr. Heather Massey’in rehberliğinde incelemeye ne dersiniz? O zaman vakit kaybetmeden, havalar ısınmadan soğuk suda yüzmek faydalı mı hakkında bilgi vermeye başlayalım:

Nehirler, göller ve denizler… Mart ayına girmemizle birlikte bahar mevsimine geçmiş olsak da hala havalar oldukça soğuk. Özellikle yaz tam anlamıyla gelmeden bu üçlüden birinde yüzmeye karar verirseniz, yapacağınız bu çılgınlığa soğuk su yüzmesi adı veriliyor. Uzun yıllardır bunu yaptığını belirten Massey, bunu yaparken de son derece keyif aldığını söylüyor.

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı? Soğuk Suda Yüzmenin Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?
Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Soğuk suda yüzmek faydalı mı hakkında anekdot denebilecek pek çok delil bulunuyor. Halk arasında soğuk suda yüzmenin migrene, vücut ağrılarına ve hatta depresyona bile iyi geldiği konuşuluyor. Ayrıca menopoz dönemindeki kadınlardan bazıları, soğuk suda yüzdüklerinde ateş basmalarını daha az sıklıkla yaşadıklarını ve şiddetinin de normal zamanlardan çok daha düşük olduğunu belirtiyor.

Bunları birinci ağızdan duymak elbette ki önemli ancak şimdilik kişisel tecrübelerle sınırlı, henüz bu belirtileri kanıtlayacak bilimsel veriler bulunmuyor. Fakat artık bu konu üzerinde düşünülmeye, konuşulmaya ve araştırılmaya başlandı.

İlk araştırma ise soğuk suda yüzmek faydalı mı sorusu üzerine oldu. Soğuk suda yüzmek herkes için faydalı mı, kimler için ne gibi etkiler oluşturabilir ve bu etkilerin altında yatan nedenler nelerdir? Bilim insanları tüm bu soruların yanıtını araştırmaya devam ediyor.

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı Hakkında Yeterli Sayıda Kaynak Bulunuyor Mu?

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Geçtiğimiz aylarda Cambridge Üniversitesinde gerçekleştirilen bir çalışmada, soğuk suda yüzmek faydalı mı konusunda çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Soğuk suda yüzmenin günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan demansın (halk arasında bunama adıyla biliniyor) önlenmesinde etkili olabileceği fikrini ortaya çıkardı.

Bir Tai Chi kulübünü referans aldığımızda kulübün üyeleri ile Londra’da alttan ısıtması olmayan Parliament Hill Lido yüzme havuzunun devamlı ziyaretçiler kıyaslanmıştı. Açık yüzme havuzunu sürekli olarak kullanan insanların vücudu sinirsel yıpranmadan koruyan bir protein miktarının, bir Tai Chi kulübü üyesinden daha fazla olduğu tespit edildi.

Soğuk Suyun  Kalp Hızını ve Nefes Alışverişini Arttırmada Etkisi Büyük Oluyor

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Yüksek kalp atış hızı, hızlı hızlı nefes alıp verme ve tansiyonun yükselmesi… Bu belirtilerin tamamı vücudun soğuk suda bulunmasından meydana gelen soğuk şok tepkisinin birer parçası. Bu etkilerin her biri kronik hastalığı olan bazı insanlar için son derece tehlikeli olabilir.

Soğuk suda yüzmek faydalı mı sorusunu olumsuz kılacak tehlikeler bunlarla da sınırlı değil. Akciğerlere suyun kaçması boğulmayla sonuçlanabilir. Geçtiğimiz yıl İngiltere’de soğuk suya düşerek can veren insanların sayısı yaklaşık 250 idi.

Soğuk Suda Yüzerken Güvenliğinizi İhmal Edilmemeli!

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Eğer kronik veya akut sağlık problemlerine sahipseniz soğuk suda yüzme fikrini bir kez daha gözden geçirmenizde fayda var. Hatta bunu yaparken mutlaka uzman bir doktordan da fikir almalısınız.

Soğuk suda yüzmek faydalı mı? Uzmanlar tek başınıza yüzmekten kaçınmanız gerektiğini ve yanınızda biri yokken asla yüzmenizi tavsiye etmediklerini belirtiyor. Özellikle gruplar halinde gerçekleştirilen yüzme etkinliklerinde yer almayı tercih edebilirsiniz.

Suya Kesinlikle Yavaş Girilmeli

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Soğuk suda yüzme planınıza suda geçireceğiniz süreyi önceden hesaplamakla başlayabilirsiniz. Sudan çıkmanız kolay olmayacaksa, kendiniz için yeterli miktarda zaman ayırdığınızın bilincinde olun. Kendinizi bunun için tam olarak hazır hissettiğiniz anda suya yavaş bir şekilde girin. Bu temkinli davranış, vücutta meydana gelebilecek soğuk şok etkisini azaltmada oldukça etkilidir.

Yüzmeyi düşündüğünüz su yavaşça girmeniz için uygun bir yerde değilse, girmeden önce ilk olarak bacaklarınızı, daha sonra kollarınızı ve son olarak gövdenizi ıslatarak suya atlayabilirsiniz. Suya atladıktan sonra yüzmeye başlamadan, vücudunuzdaki soğuk şok etkisinin hafiflemesi için 2-3 dakika zaman ayırın. Bilinçli cümleler kurmayı, bir şeyler anlatmayı deneyin. Eğer bunu yaparken herhangi bir sorun yaşamıyorsanız, bu durum nefesinizi tam anlamıyla kontrol edebiliyor olduğunuzu gösterir.

Yüzerken Tulum Tercih Edebilirsiniz

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Peki soğuk suda yüzmek faydalı mı kısmında ne tarz deniz kıyafetleri tercih edilmeli? Yaz aylarında denize giderken çantamızı büyük bir özen ve keyifle hazırlarız. Havlu, terlik, mayo… Renkli ve iç acıcı malzemeler koyduğumuz bu çantanın içeriği havalar soğuk olunca biraz değişiyor.

Özellikle yazın da olsa sudan hemen çıkmayı düşünmüyorsanız ya da sonbahar- kış mevsiminde yüzmeyi planlıyorsanız neopren eldivenler takma ve bir tulum giyme fikrini değerlendirebilirsiniz. Satın alacağınız ekipmanların çok pahalı parçalar olmasına gerek yok, sudan çıktığınız andan itibaren vücut ısınızı muhafaza edecek özellikte olmaları yeterli olacaktır.

Uzun Süre Soğuk Suda Kalmayın

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Eğer profesyonel bir soğuk su yüzücüsü olduğunuzu söyleyemiyorsanız, bu konuda çok fazla tecrübeniz yoksa çok daha dikkatli olmalısınız. Soğuk su içerisinde çok uzun dakikalar boyunca kesinlikle kalmayın. Kaç dakika soğuk suda yüzmek için yeterli olur?

Yaklaşık 5-10 dakika soğuk suda kalmak için yeterli bir süre aralığıdır. Vücudunuz için en ideal suda kalma süresinin ne olduğu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Girdiğiniz suyun kaç derece sıcaklığa sahip olduğu, soğuk suda yüzmeyi hangi sıklıkla gerçekleştirdiğiniz gibi önemli verileri değerlendirerek sizin için optimum süreye karar verilmelidir.

Ancak herkes için şunu söylemek uygun olacaktır, ılık bir suda yüzüyor olmanıza kıyasla soğuk suda yüzerken çok daha hızlı bir şekilde yorulursunuz. Bu nedenle suda keyif alamamaya başladıysanız derhal dışarı çıkın.

Çıkmak İstediğinizden Erken Çıkın

Soğuk Suda Yüzmek Faydalı mı?

Soğuk suda yüzmek faydalı mı kısmında genel kanı sizi canlandırdığı yönündedir. Bu nedenle sizde suyun içerisinde canlandığınızı hissederek biraz daha kalmak isteyebilirsiniz. Fakat mutlaka çıkmak istediğiniz vakitten erken çıkmaya çalışın. Soğuk su maceranızı bitirdiğinizde hızlıca kurulanarak üstünüze bir şeyler giyinin ve vücudunuzun ısınmasını sağlayın. Soğuk suda yüzdükten sonra içeceğiniz sıcak bir içecek, size çok iyi gelecektir.

Sizde ağrı kesici ilaçların vücudumuza nasıl bu denli iyi geldiğini merak ediyor musunuz? O halde Ağrı kesici ilaçlar vücudumuzdan nerenin ağrıdığını nasıl bilebiliyor isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.