habergri.com
habergri.com

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

0

Tohum topunun mucidi olarak anılan Ecording, sektörde başarıları ile adından sıkça söz ettiriyor. Son yıllarda dünyanın hemen hemen her yerinde yaşanan yangınlar sebebiyle ne yazık ki hem yüzlerce canlı zarar gördü hem de yüzlerce ağaç kül oldu.

Yangınların boyutunun ciddi noktalara ulaşması ile birlikte doğamızı yeniden ağaçlandırma noktasında girişimler meydana geldi. Bunlardan belki de en başarılısı ve en çok dikkat çekeni 2016 yılında genç ve doğasever bir girişimcinin kurduğu Ecording firması idi. Bu firma, tasarladığı ecoDrone’lar sayesinde şimdiye kadar yaklaşık 3,3 milyon tohum topunu toprakla kavuşturdu.

27 yaşındaki genç ve başarılı girişimci Mert Karslıoğlu, hepimizi derinden etkileyen yangın faciaları sonrasında firmanın sahip olduğu insansız hava aracı ekibine 4 adet yeni ecoDrone prototipi ekleyerek firmanın operasyonel kapasitesini yaklaşık olarak 2 katına çıkardıklarını ifade ediyor.

Tohum topunun mucidi firma olarak orta vadedeki hedeflerinin 2030 yılına kadar dünyanın pek çok noktasında ecoDrone’lar yardımıyla tam bir milyar tohum topunu toprakla buluşturmak ve kullanacakları tohum toplarının üretimi için yaşanan iklim krizinden dolayı mağduriyeti olan 26 bin kadına iş imkanı sağlamak olduğunu belirtti. Karslıoğlu, ayrıca firma olarak, 2022’de Hollanda başta olmak üzere Avrupa pazarında da isimlerini duyurmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu yazımızda genç girişimci ile kurduğu Ecording firmasının misyonunu ve iklim krizini konuştuk. İşte tohum topu mucidi Mert Karslıoğlu’nun kurucusu olduğu firması hakkında merak edilenler:

Ayak Seslerini Çok Daha Yakından Duymaya Başladığımız İklim Krizi Hakkında Neler Düşünüyorsunuz?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

Son dönemlerde çok sık yaşadığımız kuraklık, yangın, sel gibi pek çok felaket geleceğimizle ilgili birçok endişeyi de beraberinde getiriyor. Bu proje ile ilgili 2016 yılında çalışmalara başladıklarını söyleyen genç girişimci, çözüm üretmek istedikleri problem hakkında detaylı araştırmalar ve incelemeler sonucunda  ekip arkadaşları ile dehşete kapıldıklarını belirtti.

O dönemde yaptıkları tüm araştırmaların ne yazık ki şu an yaşadığımız bir kısa bir zaman içerisinde yaşayacağımız felaketlerin bir işareti olduğunu söyleyen Karslıoğlu, bugün bulunduğumuz konumda iklim krizine karşı çok rahat ciddi bir mücadele vermemiz gerektiğini ifade etti.

Genç girişimci, elbette ki umutsuzluğa kapılmamamız gerektiğini de ekledi. Ayrıca bu küresel problemle başa çıkacak enerjiyi Ecording’in sahip olduğunu, çalışmalarını yaparken attıkları küçük büyük her adımda doğanın ve dolayısıyla Dünya’nın geleceğini düşünerek hizmet ve ürünlerini bu kapsamda hazırladıklarını belirtti.

Ormanlarımız Birçok Talihsizlik Yüzünden Yanarken Bu Bölgeleri Ağaçlandırmak Ve Doğaya Yeniden Kazandırmak, Her Zaman Olduğundan Çok Daha Önemli. Ecording İle Neyi Hedefliyor Ve Hangi Çalışmaları Gerçekleştiriyorsunuz?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

Ecording’den 2016’da iklim krizine yönelik teknolojiler üreten sosyal bir girişim şeklinde bahseden Mert Karslıoğlu, firma içerisinde EcordingApp ve ecoDrone isimli iki farklı teknolojik çözüm ürettiklerini belirtti. Ecording bünyesinde yer alan ecoDrone’nun biyoçeşitlilik ve orman varlığı alanları için geliştirdikleri bir teknoloji olduğunu ifade eden genç girişimci, ecoDrone’ların ulaşılması güç dağlık alanlara hava yoluyla tohum topu atışı yapabilen insansız hava araçları olduğunu ifade etti.

Ecording’in, ecoDrone’ların bu zorlu görevleri gerçekleştirebilmeleri için onları özel olarak Türkiye’de tasarladığı ve geliştirdiği biliniyor. Firmanın insansız hava araçları ecoDrone’ların her biri 10 dakikada tam 2500 tohum topunu toprakla buluşturuyor, ayrıca bu sürede yaklaşık olarak 1,5 futbol sahası genişliğinde bir bölgeyi tarayabiliyor. Karslıoğlu, ecoDrone’ları tasarlarken aslında direkt olarak doğadan ilham aldıklarını belirtti.

Orman ekosistemi; bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve ağaçlar gibi pek çok canlı ile toprak, su, sıcaklık, ışık ve hava gibi çeşitli fiziksel faktörlerin oluşturduğu bu canlı sistemler ve fiziksel faktörlerin etkileşimini simgeleyen ekosistemlerden biridir. Orman ekosisteminde önemli rol oynayan bitkilerin ve ağaçların saçtığı tohumlar, ait oldukları yere yani toprağa kavuşarak doğada genç bir ağaç ekosisteminin oluşmasını ve orman ekosisteminin genişlemesini sağlarlar.

Fakat ne yazık ki iklim krizinden ötürü orman ekosisteminin gelişim süreci de olumsuz etkilenmektedir. Bu yüzden küresel anlamda sağlıklı orman gereksinimi giderek artmaktadır.

İnsanların var olan bu küresel iklim krizi ile baş edebilmek ve dünyanın geleceğini iyileştirebilmek amacıyla bu tohumları toprakla buluşturması önemlidir. Karslıoğlu, kurdukları bu sosyal girişim ile böceklerin, rüzgarın ya da kuşların; bitkilerden ve ağaçlardan tohum toplayarak toprağa serpme sürecini ilham aldıklarını belirtti. Ayrıca bu süreci her bölgede uygulayabilmek amacıyla doğal seçilimle beraber biyoçeşitliliği ve orman varlığını geliştirme hedefleri bulunan insansız hava araçları yani ecoDrone’ları geliştirdiklerini ifade etti.

Ecording Kimlere Hizmet Veriyor? Devlet Kurumlarına Mı Yoksa Firmalara Mı?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

Küresel iklim krizinin bütün insanlığın sorunu olduğunu göz önüne alırsak, dünyanın geleceğini tehdit eden bu problem için tüm insanların elini taşın altına koyması gerekiyor.

Şu an yalnızca kurumsal firmalarla işbirliği içerisinde olduklarını belirten Mert Karslıoğlu, bu nedenle iş modellerini kurumsal firmaların ve tüketicilerin kesiştiği bir bölgede kurgulamaya özen gösterdiklerini de ekledi. Şu an ve bundan belki de 1000 yıl sonra dahi sürdürülebilirliği en yüksek olan şeyin tüketim olması sebebiyle, Ecording olarak iş modellerini insanların yaptığı tüketim işlemlerine ve alışverişlere entegre ettiğini ifade eden Karslıoğlu, ayrıca perakende sektöründe satışı yapılan her hizmetin, ürünün ya da ödenen her bir faturanın doğaya bir getirisi olmasını hedeflediklerini belirtti. Gerçekleşen her alışverişi birer tohum topuna dönüştürmeyi amaçladıklarını da ekledi.

Bir tüketici olarak bunu anlamanın basit bir yolu var. Satın aldığınız bir hizmet veya ürünün ambalajında ecoDrone etiketine rastlıyorsanız bu ürünü satın alarak doğanın ağaçlandırılmasına katkıda bulunduğunuzu anlayabilirsiniz. Ayrıca ecoDrone etiketi bulunan ürünlerin üzerine yerleştirilen QR kodları yardımıyla alışverişiniz sayesinde atışı yapılan tohum topunun detaylarına ve güncellemelerine ulaşabiliyorsunuz. Bu özellik ile hem tüketicileri hem de kurumsal şirketleri iklim krizine karşı vermiş oldukları mücadeleye ortak ettiklerini söyleyen Mert Karslıoğlu, tüm insanlığın problemi olan bu krizle geniş bir kitle ile beraber savaşıyor olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Vizyonları ve misyonları çerçevesinde sahip oldukları iş modelinin sürdürülebilirliği konusunda çalışmalar yapan ve bu alanda çevresel ve sosyal yarar odaklı bir bakış açısı bulunduran şirketlerle gerçekleştirmenin yaptıkları işe olan inançlarını da arttırdığını söyledi ve ekledi: Ecording ile sürdürülebilirlik mücadelesi bulunan sayısı 40’ı aşkın marka ile işbirliğimiz bulunmakta.

Bugüne Kadar Toprağa Yaklaşık Kaç Tane Tohum Topu Bıraktınız? Ecording Olarak Şimdiye Kadar Neler Yaptığınızı Kısaca Özetleyebilir Misiniz?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

Ecording için 2016 yılının sonlarına doğru temel attıklarını söyleyen Mert Karslıoğlu, tasarladıkları ilk ecoDrone’u 2018’in eylül ayında tamamladıklarını belirtiyor. O günden başlayan çalışmaları nihayetinde ecoDrone’lar yardımıyla tam 3.3 milyon tohum topunu doğa ile buluşturduklarını ilave etti.

Ormancılık ile ilgili gerçekleştirdikleri Ar-Ge araştırmalarının Artvin Çoruh Üniversitesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile gerçekleştirdiklerini söyleyen genç girişimci, önceliklerinin toprağın üst kısmında yetişebilen ve Türkiye’deki tohum ekim yöntemleri ile çalışılabilen 8 adet farklı tohum türü üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Ayrıca bugüne dek tohum topu üretiminde görev alan 41 tane kadına iş imkanı sağladıklarını, böylelikle iklim krizinin çalışma yapılan sahaların civarındaki bölgelerde yaşamını sürdüren kadınlara sunduğu ekonomik sıkıntıyı en aza indirmeyi hedeflediklerini de ekledi.

Ecording Şu Ana Kadar Hiç Yatırım Aldı Mı?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

Girişiminin bugüne kadar herhangi bir yatırım almadığını ifade eden Mert Karslıoğlu, Ecording’in kurulmasından bu yana geçen 4 senelik süreçte ihtiyaç duydukları finansal desteğin kaynağının temelini öz sermayelerinin oluşturduğunu söyledi. Bununla birlikte katıldıkları girişim hızlandırma programlarından da destek aldıklarını belirtti. Gelecek günlerde yatırımcılardan aldıkları destekleri daha çok küresel operasyonlarda ve ayrıca aynı çalışmalarında kullanacaklarını ekledi.

Önümüzdeki Süreçte Ecording’in Yeni Projeleri Neler?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

2021 yılında hepimizin bildiği üzere ülkemizde çok ciddi yangın felaketleri yaşandı. Özellikle bu yangınlar sonrasında üzerinde çalıştıkları sahayı genişletebilmek amacıyla insansız hava araçlarına 4 adet yeni ecoDrone eklediklerini belirten Karslıoğlu, 2022’de operasyonel kapasitelerini iki katına çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Ecording olarak orta vadedeki hedeflerinin 2030 yılına kadar dünyanın çeşitli bölgelerinde 1 milyar onun topunu EcoDrone’lar kullanarak toprakla buluşturmak ve iklim krizinden dolayı maddi sıkıntı yaşayan 26 bin kadına tohum üretiminde istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

Bunun dışında 2022 yılı içerisinde Hollanda başta olmak üzere özellikle Avrupa pazarında aktif rol almayı amaçladıklarını ifade eden Karslıoğlu, geliştirilmeye devam eden EcordingApp uygulamasının gelecek yıl Ocak ayında çıkmaya hazırlandığını da ekledi.

Yayınlanmaya hazırlanan mobil uygulama EcordingApp ile birlikte günlük yaşantımızdaki eylemlerimizi çevre dostu bir hale getirirken kişisel gereksinimlerimizi karşılayacak ve böylece bu duyarlılığı hayatımıza entegre etmiş olacağız.

Mert Karslıoğlu Kimdir?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

27 yaşında genç bir bilgisayar mühendisi olan Mert Karslıoğlu,Üniversite okurken Ecording firmasının temelini attıklarını ifade ediyor. Karslıoğlu, girişimlerin hepsinde olduğu gibi projeyi hayata geçirmek için var olan bir sorunu benimseyerek ve çözüm yolları için neler yapabileceklerini düşünmekle işe başladıklarını belirtti.

Ekip arkadaşları ile beraber bireysel olarak çevresel problemleri çözümler getirme arayışının uzun yıllardır var olduğunu söyleyen Karslıoğlu, eyleme geçmede onları ateşleyen şeyin üniversitede aldıkları sosyal girişimcilik dersi olduğunu ifade etti. Ayrıca 2016 yılından itibaren küresel ısınmanın ciddi boyutlara gelmesi de onları teşvik eden bir diğer sebep olmuş.

Var olan bu küresel problemin ancak günlük yaşantımızdaki alışkanlıklarımızı değiştirerek ve bireysel anlamda çevre bilincimizi arttırarak aşılabileceği düşüncesiyle Ecording’i kurduklarını söyleyen Karslıoğlu, ekibin her bir üyesinin de bireysel anlamda bu soruna karşı mücadele ettiğini, gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir dünya bırakma umuduna tutundukları mı ekledi.

Bir Girişim Kurma Düşüncesi Nasıl Gelişti?

Tohum Topunun Mucidi Ecording!

Artvin’de doğup büyüyen Mert Karslıoğlu, çocukluğunun doğanın içerisinde geçmiş. Arkadaşları ile beraber çevresel sorunlarla ilgili hem ülkemizde hem de dünyada yaşananları bir sürede takip ettiklerini söyleyen Karslıoğlu, girişimin temellerinin atıldığı sene yani 2016 yılının 1878’den bu yana en sıcak yıl olması ve sosyal girişimcilik dersi almalarının da aynı yıla denk gelmesi ile birlikte Ecording fikrinin oluştuğunu belirtti.

Karslıoğlu ve arkadaşları, sosyal girişimcilik hakkında öğrendiklerini öncesinde edindikleri mühendislik dersleri ile harmanlayarak küresel iklim krizi problemi ile nasıl savaşabileceklerini düşünmeye koyulmuşlar.

Bu bilgilerin dışında insansız hava araçlarına duydukları merak ve ilgi sayesinde bu fikri olgunlaştırdıklarını ifade eden genç girişimci, dünyamızı ciddi bir şekilde etkileyen ve geleceği tehdit eden bu problemle ilgili çözümler geliştirirken kendimizi Ecording projesinin içerisinde bulduklarını da ekledi.

“Yurtdışından Talep Alıyoruz.”

Türkiye’de bulunan ofisleri aracılığıyla işbirliği içerisinde bulundukları global markalardan, yaptıkları küçük çaplı işbirliğine küresel ölçekte de ilerletmek istedikleri konusunda talepler aldığını belirten Karslıoğlu, Hollanda’da açtıkları ofisin bu noktada önemli bir rol oynadığını da ifade etti.

Bu yeni ofis ve birlikte global teklifleri ve kendi potansiyellerini daha aksiyon odaklı ve planlı bir şekilde değerlendireceklerini de ekledi. Global pazarda Türkiye’de olduğundan daha farklı bir yaklaşım ve strateji geliştirdiklerini belirten genç girişimci, global açılıştaki kısa vadeli hedeflerinin işbirliklerini genişleterek Ecording’in vizyonu olan iklim krizi ile mücadelenin desteklenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Karslıoğlu, Ecording’in orta ve uzun vadedeki global hedeflerinin, her kıtada yani dünyanın pek çok noktasında bulunan topraklara milyonlarca tohum topu ulaştırmak ve çevre teknolojilerini benimseyen bir marka haline gelmek olduğunu da açıkladı.

Biyoloji için tohum kadar önemli olan Ornitoloji nedir merak ediyorsanız, yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.