habergri.com
habergri.com

Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir | Bilim Araştırma Merkezleri Ne İş Yapar?

0

Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri, ülkemizde bilimsel birçok araştırmaya yön vermektedir. Bilim insanoğlunun içinde bulunduğu evrenle ilgili araştırmalar yapar. Evrene ve insanlığa dair önemli gelişmeleri gözler önüne seren bilim, yalnızca ülkemizde değil tüm ülkelerde de değerlidir.

Zaman içerisinde bilim üzerine yapılan araştırmalar gün geçtikçe artmış, bu araştırmalarda teknolojinin gücünden yararlanılmıştır. İşte, bu kapsamda yakın zamanda dünyada ve Türkiye’de pek çok araştırma merkezi kurulmuştur. Peki, dünyadaki ve Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri nerelerdir?

Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir? Bilim Merkezlerinin İçinde Neler Var?

Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir | Bilim Araştırma Merkezleri Ne İş Yapar?
Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir | Bilim Araştırma Merkezleri Ne İş Yapar?

Türkiye’de bilimsel konularda araştırmalar yapabilmek için bilim araştırma merkezleri oluşturulmuştur. Bilim merkezlerinin içerisinde fen, matematik, yaşam bilimi, mühendislik, sağlık gibi konularda çalışmalar yapabilmek için özel alanlar oluşturulmuştur.

Bu alanlarda bireylerin 5 duyusuna hitap eden çalışmalar yapılarak, bilimi keşfedebilme ve bilimsel verilere ulaşabilme imkanları sunulabilecektir. İşte, Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri ve çalışmaları…

1- TÜBİTAK

Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir | Bilim Araştırma Merkezleri Ne İş Yapar?

Türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu olarak bilinen TÜBİTAK Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde bilim ve teknoloji kategorilerinde yeni gelişmeleri ortaya çıkaran TÜBİTAK, dünyadaki araştırma merkezleri içerisinde de büyük ün sahibidir.

Popüler bir bilim araştırma merkezi olan bu kurum, her yıl okullarda bilim fuarları düzenleyerek öğrencileri de pek çok alanda bilgilendirebilmeyi amaçlamaktadır. 1963 yılından günümüze var olan TÜBİTAK’ın ana merkezi Ankara’da bulunmaktadır. Ancak bu kurumun Gebze’de de bir şubesi vardır.

Sanayi ve Teknoloji bakanlığına bağlı olan kurum, her ay Bilim Teknik ve Bilim Genç dergilerinin de çıkarılması içinde çalışmalar yapmaktadır. Tamamen bilim üzerine olan bu dergiler, bilimsel ve teknolojik açıdan çocukların bilgilendirilmesinde etkilidir. Türkiye’deki bilimsel araştırma merkezleri arasında bulunan TÜBİTAK’ın Ankara’daki tam adresi ise şu şekildedir;

Tunus Caddesi No: 80 06100 Kavaklıdere/ Ankara Tel: 0312 468 53 00

2- Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri: TAEK

Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir | Bilim Araştırma Merkezleri Ne İş Yapar?

Türkiye Atom Enerji Kurumu ismiyle bilinen TAEK, 1956 yılında kurulmuştur. Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri arasında olan TAEK, kurulduğu ilk yıllarda Başbakanlığa bağlı olan kurum sonrasında ise Enerji Bakanlığına bağlanmıştır. 1982 yılında tekrar yapılandırılan bu kurum şimdilerde tekrardan faaliyetlerini sürdürmeye devam etmiştir. Türkiye’nin radyoloji ve nükleer enerji konularında bilimsel araştırmalarını üstlenen kurum Türkiye’nin bilim araştırma merkezleri arasında büyük başarılara imza atmıştır.

Yol gösterici bir kurum olarak anılan ve çalışmaları ile diğer kurumlara örnek olan TAEK’in görevleri bununla da sınırlı değildir. Ayrıca TAEK görev alanı ile ilgili eğitim ve sertifikalar vermek, laboratuvarlara teknik destek sağlamak, radyoaktif atıkları saklamak ve malzeme desteği sağlamak gibi hizmet içerikleri de bulunmaktadır.

28 Mart 2020 sonrasında Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre TAEK kapatılarak Tenmak adı altında toplanmıştır. Görev ve sorumluluklarında ise bir değişiklik söz konusu değildir. Türkiye araştırma merkezleri Tenmak kuruluşunun ana yerleşkesi ise başbakanlığa bağlı olduğundan Ankara’da yer almaktadır.

Tenmak ülkemizde Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu olarak bilinmektedir. Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri arasında gösterilen Tenmak açık adresi ve iletişim numarası ise şu şekildedir;

Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No:192 Çankaya/ Ankara

Tel: 0312 295 87 00

3- ASELSAN

Türkiye’deki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir | Bilim Araştırma Merkezleri Ne İş Yapar?

Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri içerisinde yer alan ASELSAN, bilgiyi güce ve güvene dönüştüren kurum sloganıyla anılmaktadır. Türkiye’nin en güçlü araştırma merkezi olarak adlandırılan ASELSAN 1975 yılında kurulmuştur.

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına bağlı olarak kurulan kurum askeri silah ve elektronik konuları üzerine araştırmalar yapmaktadır. Bünyesinde 7 bini aşkın personelin çalıştığı bilinen kurumda, bilim üzerine pek çok çalışma yapılarak önemli başarılar elde edilmektedir.

Özellikle bu kurum haberleşme ve bilgi teknolojileri, insansız sistemler, kara ve deniz silah sistemleri, hava savunma füze sistemleri, silah üretimi gibi konularda oldukça başarılı çalışmalar yürütmektedir. Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri arasında yer alan bu kurum, aynı zamanda Türkiye’nin en iyi çalışma şartlarına sahip kurumlar arasındadır.

ASELSAN Ankara’da Macunköy, Teknokent, Akyurt ve Gölbaşı olmak üzere 4 farklı yerleşkeye sahiptir. Özellikle kurumun merkezi olan yerleşke Macunköy’dedir. Merkezde bulunan yerleşkesinin adres ve ikametgah bilgileri ise şu şekilde;

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, İstiklal Marşı Caddesi No:16 Yenimahalle/ Ankara

Telefon numarası: 0 850 828 1 828

Türkiye’de bulunan bilim araştırma merkezlerinde görev alan bilim insanları şu sıralar önemli bir çalışma yürütüyor. 1.5 milyon yıl öncesi üzerine araştırmalar yapan bilim insanlarının amacını merak ediyorsanız, Bilim insanları kararlı! 1.5 milyon öncesini öğrenmek için çalışmalar başladı adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.