habergri.com
habergri.com

Astronotlar Uzayda Soyunursa Neler Olacağını Biliyor musunuz?

Astronotlar Uzayda Soyunursa Neler Olacağını Biliyor musunuz?
0

Uzaya çıkmak için özel astronot kıyafetlerinin giyildiğini ve uzayda salınmak için astronot kıyafetlerinin bir zorunluluk olduğunu bilmeyen yoktur herhalde… Peki, hiç düşündünüz mü özel astronot kıyafeti olmasaydı insanların başına neler gelirdi diye? Ya da astronotlar, özel kıyafetlerini uzay boşluğunda çıkarırsa hissettiği şey ne olacak?

Baştan söyleyelim ki; astronotların uzay boşluğunda soyunması ya da bir sebeple kıyafetsiz kalması durumunda başına gelecekler oldukça acı dolu! Hatta bunları öğrendiğinizde kanınız çekilebilir ama bahsi geçecek acıyı asla anlayamazsınız. İşte, uzayda soyunmanın hazin sonu…

1- Astronotlar Uzayda Soyunursa Bilim Kurgu Filmlerindeki gibi Kolay Olmayacak!

Uzay konulu pek çok bilim kurgu filmde mutlaka görmüşsünüzdür; astronotun kıyafeti yırtılır ya da kaskı çatlar ve astronot o an uzay boşluğunda süzülerek kayıplara karışır… Ancak gerçekler hiç de o kadar basit değil.

Astronotlar Uzayda Soyunursa Neler Olacağını Biliyor musunuz?
Astronotlar Uzayda Soyunursa Neler Olacağını Biliyor musunuz?

2- İlk Önce Oksijen Vücudu Terk Edecek

Uzayda soyunulması ya da kıyafetsiz kalınması durumunda ilk olarak akciğerlerdeki hava, vücudu terk edip gidecek. Bunun nedeni ise uzayda, dış basıncın 0 olması.

3- Ardından Vücut Şişmeye Başlayacak

Akciğerlerin oksijensiz kalmasından sonra vücutta bulunan bütün gazlar genişleyecek ve bu da vücudun şişmeye başlamasına yol açacak.

4- Korkmayın! Vücut Şişip Patlamayacak

Vücudun şişmeye başlaması, vücudun patlamasına neden olmayacak. Çünkü insan derisi, böylesi bir koşulda bile vücut bütünlüğünü koruyacak kadar esnekliğe sahip.

5- Çok Can Yanacak Çünkü Vücuttaki Su Kaynamaya Başlayacak!

Uzayda soyunulması ya da kıyafetsiz kalınması durumunda asıl can yakıcı olan oksijensiz kalmak ya da şişmek değil. Esas sorun; dildeki ve gözdeki şu moleküllerinde. Çünkü 0 basınç uzay koşullarında, bu yüzeylerdeki sular anı bir şekilde kaynamaya başlayacak!

6- Kaynayan Suyun Verdiği Acı Deneyimi Sadece 15 Saniye Sürecek

Göz ve dil gibi yüzeylerdeki suyun, 0 basınç nedeniyle kaynamaya başlamasının verdiği acı neyse ki sadece ve sadece 15 saniye sürecek. Çünkü bu sure zarfında beyin oksijensiz kalacak ve bayılma gerçekleşecek.

7- 90 Saniye İçinde Ölüm Gerçekleşecek

15 saniyelik çekilen feci bir acı sonrasında bayılmanın ardından ise 90 saniyede ölüm gerçekleşecek. Ancak bedenin başına gelenler yalnızca bunlarla sınırlı değil.

8- Vücut Kaskatı Kesilerek Donacak

Ölümün gerçekleşmesinden sonra da vücut olumsuzluklara uğramaya devam edecek. Çünkü -270 derece sıcaklığa sahip uzayda vücut kaskatı bir hal alacak ve donacak.

9- Vücudun Donması Tam 25 Saat Sürecek

-270 derecede vücudun kaskatı kesilip donması öyle uzay filmlerindeki gibi hemen olmayacak ve 25 saat sürecek.

10- Donmuş Bir Beden Uzay Boşluğunda Başı Boş Dolaşıp Duracak

En son olarak ise acılara maruz kaldıktan sonra donan insan vücudu bir bilinmeze doğru yola çıkacak. Belki yüzbinlerce, belki de milyonlarca yıl uzay boşluğunda, oradan oraya süzülüp gidecek…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.