habergri.com
habergri.com

Dikkat eksikliği nedir? Çocuklarda dikkat eksikliği neden olur?

0

Dikkat eksikliği bir ruhsal bozukluk olarak adlandırılır. Çocuklar bu durumda hiperaktif davranışlar sergileyebilir ya da dürtülerini kontrol etmekte zorlanır. Yaşadıkları bu kontrol edememe durumu ev ve okul yaşamında çeşitli sıkıntılara yol açabilmektedir. Erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha yaygındır. Genel olarak okula başlanan ilk yıllarda çocuğun çevresi ile yaşadıkları sorunlarla beraber keşfedilir.

Dikkat eksikliği neden olur?

Dikkat eksikliği nedenlerinden birisi kişilerin travmalar yaşaması olabilir. Bu travmalar bireylerin psikolojik sorunlara sahip olmalarına yol açmakla beraber dikkatlerini bir işin üzerine yoğunlaştırmalarını zorlaştırabilir. Bunların yanı sıra kişiler yaşlandıkça dikkatlerini bir noktada toplamakta sıkıntı yaşayabilirler. Çünkü yaşlandıkça yavaş yavaş beyin hücreleri ölmeye başlar ve bu durumu takip eden unutkanlık ortaya çıkar.

Dikkat eksikliği sebepleri

Kişinin duyu organlarından birinde bir problem olması veya motivasyonda eksiklik, düzensiz uyuyup kalkmak, beslenme düzenine dikkat etmeme gibi durumlar dikkat eksikliğine yol açabilir.

Dikkat eksikliği belirtileri

  1. Bir işe odaklanmak gerekirken dışarıdan gelen seslerden ve önemsiz faktörlerden etkilenmek
  2. Çok sık hata yapmaya meyilli olmak, sık görülen dalgınlık ve sakarlıklar
  3. Konsantrasyon gerektiren işlerde sıkıntı yaşamak
  4. Yapılan bir iş bitmeden diğerine geçmek
  5. Bir sohbet sırasında hayal dünyasına dalıp anlatılanları anlamamak
  6. Bitirilmesi gereken sorumluluk ve görevleri geciktirmek

Dikkat eksikliği hastalığı

Kişilerin farklı nedenler ile enfeksiyon kapmaları beyinlerinde hasar bırakabilir. Beyin civarında bulunan tümörler de dikkat bozukluğunun nedenlerinden bir tanesi olabilir. Bu yüzden dikkat eksikliği sorunu yaşayan kişilerin bu durumu küçümsememesi ve hemen alanında uzman doktorlara başvurması gerekir.

Dikkat eksikliği tedavisi

Dikkat eksikliği tedavisi mümkün bir bozukluktur. Ancak tedavi esnasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunlar kişinin cinsiyeti, yaşı ve geçirdiği diğer hastalıklardır. Dikkat dağınıklığı ilaçlar yardımıyla tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Tedaviler kısa, orta ve uzun olarak 3 dönemde incelenebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.